MUMYALARA ZİYARETÇİ AKINI
Türkiye’nin ilk deniz canlıları müzesi ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. En son Akdeniz’de yakalanan sıra dışı vatozların sergilenmeye başlandığı müzenin son misafirleri; İstanbul’un çeşitli ilçelerinden liseli öğrenciler ve bisiklet sporcuları oldu. Müzenin kurucusu Kenan Balcı, herkesi müzeyi gezmeye çağırırken kendisine haksız eleştiri yapanlara da sitem etti
Yüzlerce deniz canlısının mumyalanarak sergilendiği Beylikdüzü’ndeki Türkiye Deniz Canlıları Müzesi 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde yine öğrencileri ağırladı. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasından gelen yüzlerce öğrencinin katıldığı müze gezisine Büyükçekmeceli bisiklet sporcuları da eşlik etti. 18 Mart Çanakkale Zaferinin yıldönümü nedeniyle İstanbul’dan Çanakkale’ye yapacakları bisiklet turuna deniz canlıları müzesindeki gezinin ardından start veren bisiklet sporcuları, mumya deniz canlılarını inceleyip yerinde bilgi aldı.
TEK AMACIM İNSANLIĞA FAYDA
Deniz Canlıları Müzesinde mumyalama işleminin ayrıntılarını anlatan müzenin kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, “Burada yılların emeği yatıyor. Tek amacım halka hizmet ve insanlığa yararlı bir iş yapmak oldu. Hiçbir beklenti içinde olmaksızın kurduğumuz bu müzeyi acımasızca eleştirenler de oldu. Kendi aile bireylerim ve hanımım bile beni bu çalışmalarımda eleştirdiler. ‘Neden bunlarla uğraşıyorsun, sana ne faydası olacak ki’ dediler. Zaten bana bir faydası olsun diye uğraşmıyorum ki. Ölmüş bir deniz canlısını keşke yeniden canlandırabilsem. Fakat bu mümkün değil” dedi.
BURASI GENÇLERİN DENİZ OKULU GİBİ
“Tarihten silinecek, kaybolup gidecek balık türlerini mumyalayıp ölümsüz hale getiriyoruz” diyen Balcı, “Balıkların deforme olmaması için uğraşıyor, doğal halini bozmamaya gayret gösteriyoruz. Burada yıllarca incelenebilecekler. Bundan daha güzel ne olabilir.. Amacım; çocuklarımızın, geleceğimizin her bireyin buradan bir şeyler öğrenebilmesini sağlamak olmuştur. Gençlerimize eğitimde bir nebze katkım olabiliyorsa ne mutlu bana” şeklinde konuştu.
“BAŞIMIZA UZMAN KESİLENLER VAR”
“Denize olta atıp iki istavrit bile tutabilmekten aciz insanlar, eleştiri meselesine gelince başımıza en uzman eleştirmen kesiliveriyor” diyen müzenin kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, “Keşke denizi ve deniz canlısını bilerek eleştirseler. Keşke, o eleştirenler de halka bir şeyler verebilse. Ama yok.. Tek amacım dünyada bir eşi olmayan müzemizi tarih boyunca yaşatabilmek halkımıza daha da yararlı bir hale getirebilmektir” dedi.
YAPTIKLARIMLA GURUR DUYUYORUM
Balıkçı Kenan Balcı, “Su ürünleri konusunda birçok fakülteden hocamız, öğretim üyelerimiz müzemizde inceleme yapabiliyorken, onlara araştırmalarında katkı sunabiliyor olmanın gururunu yaşamak bana yetiyor. Emeğimle, yaptıklarımla gurur duyuyorum. Bizim de zaman zaman eksik kalabildiğimiz akademik konularda yardım sunan hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Çocuklar, gençler, ablalar, abiler herkese bu müzenin kapısı sonuna kadar açık. Diledikleri zaman burada deniz canlılarını görebilirler” diye konuştu.